Na čele prvomájového sprievodu v Moskve kráčali Putin s Medvedevom

01.05.2012 Celý región

Moskva 1. mája (TASR) - Novozvolený ruský prezident Vladimir Putin sa dnes spolu so súčasným prezidentom Dmitrijom Medvedevom zúčastnil na manifestácii v Moskve, kde ich prišlo podporiť 150.000 priaznivcov.

Väčšina účastníkov prvomájových manifestácií - súčasným ruským štátom už oficiálne nepodporovaných - bola z radov miestnych odborových organizácií alebo vládnucej strany Jednotné Rusko, uviedla agentúra Interfax. Moskovská polícia oznámila, že demonštrácia bola pokojná.

Účastníci prvomájového sprievodu v hlavných uliciach ruskej metropoly niesli transparenty s nápismi ako "My - eto sila!" (My sme sila), "Putin! Medvedev! Vpered, Rossija!" (Putin, Medvedev - Rusko, vpred!) či "Ľudi truda za Putina i Medvedeva!" (Pracujúci ľud za Putina a Medvedeva) alebo "Prišla vesna - boloto vysochlo" (Prišla jar - blato vyschlo), informovala agentúra RIA Novosti.

Išlo o prvý prípad, čo sa Medvedev, ktorého Putin navrhuje za budúceho predsedu politickej formácie Jednotné Rusko, zúčastnil vo funkcii najvyššieho predstaviteľa štátu na prvomájových oslavách, podotkla agentúra DPA.

Medvedev a Putin kráčali spolu so sprievodom centrom Moskvy a potom si dali obed v kaviarni, kde za prítomnosti štátnych médií diskutovali s ďalšími hosťami reštauračného zariadenia.

Ruský prezident si podľa informácií zúčastnených novinárov dal varené zemiaky s treskou a Putin hranolky s baraními klobáskami. Obaja politici pili ruské kvasinkové pivo.

Len na ruskom Ďalekom východe sa dnes na prvomájových manifestáciách zúčastnilo okolo 220.000 ľudí, pričom množstvo ďalších podujatí bolo naplánovaných v strednom a západnom Rusku, uvádza sa vo vyhlásení strany Jednotné Rusko.

Prvomájové oslavy, vrátane hromadných sprievodov pochodujúcich centrami miest, boli v sovietskom období ruských dejín dlhoročnou tradíciou, pripomenula DPA.
 

Vyberte región